Бухгалтерія ФОП для IT-фахівців

Ви лише вирішили законодавчо оформити свою IT діяльність та зареєструвались в якості ФОП? Тепер треба владнати безліч бухгалтерських питань, щоб убезпечити свій бізнес. Проте, лякатися не треба. Розберемося в цій статті з нюансами ведення бухгалтерії в IT сфері.

Почнемо з оподаткування

Першим кроком після того, як ви отримаєте на руки виписку з Єдиного держреєстру про реєстрації вас як ФОП, радимо обдумати питання оподаткування. Всі ФОП автоматично після реєстрації#nbsp; відносяться до загальної системи оподаткування. Проте в неї є свої мінуси, а статус ФОПа дозволяє перейти на спрощену систему й позбутися їх.

Розглянемо детальніше кожну з систем оподаткування

Загальна система оподаткування підійде в тому випадку, якщо ви не можете спрогнозувати розмір своїх доходів, однак є ймовірність, що вони будуть перевищувати 7 млн ​​грн/рік. Розмір податків при такій системі становить 18% ПДФО, 1.5% військового збору і 22% єдиного соціального внеску.

Водночас, спрощена система оподаткування підходить для мікробізнесу і тут виділяють кілька груп.

Для ведення підприємницької діяльності в IT-індустрії ми пропонуємо вибрати II групу, якщо ви плануєте надавати послуги невеликим компаніям на українському ринку. Майте на увазі, якщо маєте плани співпраці з іноземними контрагентами, цю групу обирати не можна. Це загрожує знаттю статусу платника єдиного податку і сплати 15% від обсягу доходу отриманого за іноземної операцією.

Тож, якщо ваші доходи не будуть перевищувати 7 млн ​​грн/рік, краще оформити III групу. Ставка оподаткування в цій групі становить 5% від доходу плюс єдиний соціальний внесок.

Інші бухгалтерські нюанси ФОПів-айтішників

Окремі вимоги висуваються до звітування на кожній системі оподаткування, тож слід детально вивчити це питання, щоб вчасно і правильно подати звіт. Наприклад, якщо ви на загальній системі оподаткування, вашим обов’язком є подача декларації “Про майновий стан та доходи” 1 раз на рік.

Якщо ж ви платник єдиного податку, то тут є свої особливості в кожній групі. Так, ФОПи 2ї групи оподаткування теж 1 раз на рік подають декларацію “платника єдиного податку”, а на 3й групі її треба подавати щоквартально.

Що стосується договірних відносин, тут радимо звернути увагу на мову укладання іноземних контрактів.#nbsp; Обов’язково складайте лише двомовні угоди, щоб запобігти майбутнім витратам у вигляді нотаріально завіреного перекладу документів. Адже, наприклад, банки мають саме такі вимоги.

Майте на увазі, що несумлінне ведення свої підприємницької діяльності, невчасна подача звітів тощо призводять до великих штрафів.

Тож, краще зекономити свої кошти та нерви і не нехтувати обранням професійних бухгалтерів для ведення свого ФОП.

Related Posts