Як декларувати криптовалюту в Україні?

Законодавство розвивається повільніше ніж технології. Тому, в українських законах немає нічого про криптовалюту. Будь-які операції з нею знаходяться поза правовими нормами.

Чи треба платити податок з криптовалюти?

Оскільки про цифрову валюту нічого немає в законодавстві, то інвестування в неї не вважається доходом ФОП. Але ми вирішили дізнатися більше.

ФОП, який продає крипту запитав в податковій:
🔹 Як оподатковується його дохід з продажу?
🔹 Як відобразити отриманий дохід в декларації про доходи?

Відповіддю ДПС ми ділимось з вами.

✅ Якщо дохід від продажу цифрової валюти, був отриманий під час купівлі-продажу з іншим резидентом, його має бути додано в склад загального місячного чи річного доходу.

✅ Проте, якщо дохід було отримано від угоди з нерезидентом. Він вважається іноземним і треба сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір на загальних підставах.

✅ ФОП, який отримав дохід від інших суб’єктів, які не виступають податковими агентами, або ж іноземні доходи, зобов’язаний додати суму цих доходів до загального річного оподатковуваного доходу. Також доведеться подати податкову декларацію і сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір за цими активами.

Якщо простіше: гроші отримані за продаж криптовалюти зараз оподатковуються за загальними правилами: за ставкою 18% податку і 1,5% військового збору.

Як звітувати?

Загальні податкові правила дійсні у 2021:

  • У термін до 1 травня мають бути задекларовані всі доходи.
  • У термін до 1 серпня мають бути сплачені податки та військовий збір до бюджету.

Важлива інформація! Можна перенести строк подання декларації про іноземний дохід від продажу криптовалюти. Заяву треба надати до 31 грудня. Це відтермінує сплату податків до 10 січня наступного року. Усе можна зробити онлайн через персональний електронний кабінет.

Через відсутність правового врегулювання, складно сказати, що ФОП на єдиному податку може здійснювати будь які операції з криптовалютою. Якщо хочете вкладатися у цифрову валюту, краще уточніть в податковій усі нюанси.

До речі, вже є законопроекти, які можуть зробити ринок віртуальних активів прозорішим.

Related Posts