Які КВЕДи обрати для діяльності з криптовалютою?

Всім дотичним до IT-сфери в Україні відомо, що 17 лютого поточного року відбулася важлива подія для криптосектору – Президентом було підписано Закон України “Про віртуальні активи” від 17.02.2022 р. № 2074-IX. Ми вже розповідали, які засади заклав цей закон.

Актуальним залишається запитання, які КВЕДи обирати при реєстрації ФОП чи юр. особи для здійснення обігу віртуальних активів. Розповідаємо, чи передбачив закон нововведення з цього приводу.

Засади ринку криптовалюти

ЗУ “Про віртуальні активи” дійсно передбачив врегулювання правовідносин в сфері обігу віртуальних активів в Україні. Проте, слід мати на увазі, що повноцінно ринок обігу віртуальних активів в Україні зможе функціонувати лише після прийняття Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами.

Водночас, визначення допустимих КВЕД для діяльності на ринку криптовалют не є вирішальним для усунення проблем ринку. Новоприйнятим законом не передбачено ніяких положень, які б визначали КВЕД для учасників ринку віртуальних активів. Тож, поки немає інших законодавчих нововведень, слід керуватися тими офіційними роз’ясненнями, які були засадничими при виборі КВЕД й до прийняття нового закону.

КВЕД криптовалюта

Отже, звернемося до офіційного роз’яснення Державної служби статистики України. Слід зазначити, що для надання відповіді на питання обрання КВЕДів для обігу криптовалюти Держстат звертався до Статистичної служби Європейського Союзу (Євростат).

Важливо розуміти, що українські КВЕДи гармонізовані на рівні класу (чотири цифри КВЕДу) з Класифікацією видів економічної діяльності ЄС – NACE, отже позиція Євростату є визначальною.

Відповідно до роз’яснення Держстату постачальникам послуг в криптосекторі слід обирати між наступними КВЕДами:

  • КВЕД 64.19 – Випуск та торгівля криптовалютам (відповідно до NACE). Цей код слід обрати, якщо ви плануєте здійснювати діяльність в якості емітента криптовалют.
  • КВЕД 66.19 – Послуги з торгівлі криптовалютами мають класифікуватися в рамках класу (відповідно до NACE). Водночас, обрання цього КВЕДу передбачено для діяльності криптобірж та інших сервіс-провайдерів у сфері торгівлі.

Також, окремо для майнінгу Урядовий комітет ініціював додання до класу 63.11 КВЕД. Однак наразі ці зміни досі не внесені.

Офіційної позиції щодо КВЕДів для здійснення діяльності у сфері криптовалюті наразі немає. Тож звертаємо вашу увагу, інформація щодо КВЕДів для діяльності криптовалютою має виключно рекомендаційний та інформаційний характер.

Якщо у вас залишилися непорозуміння щодо того, який КВЕД обрати при реєстрації ФОП чи юр. особи для здійснення діяльності в сфері обігу криптовалюти, команда Маніфай надасть вам індивідуальну консультацію бухгалтера.

Related Posts