II група ФОП: умови перебування та зміни на час війни

Маніфай продовжує розповідати про особливості кожної з груп спрощеної системи оподаткування. Ми вже розповідали про спрощенців на 1-й групі, сьогодні черга 2-ї групи. Які до цих платників податків висуваються вимоги та які обмеження встановлені?

Які умови перебування та що змінилось з впровадження воєнного положення? Читай всі деталі та обирай, чи підходить тобі ця група єдиного податку.

Вимоги до спрощенців 2-ї групи ЄП

Отже, щоб обрати II групу єдиного податку , ти маєш відповідати наступним вимогам:

  • Види підприємницької діяльності: виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, надання послуг лише населенню та платникам єдиного податку (крім обмежень, встановлених п.291.5 ПКУ);
  • Гранично допустимий обсяг доходу – 834 розмірів мінімальної заробітної плати (у 2022 р. – 5 421 000 грн);
  • Ти плануєш використовувати працю не більше 10 найманих працівників одночасно.

Май на увазі, що одразу всі вимоги мають бути додержані. В іншому випадку, слід вивчити вимоги до перебування на інших групах ЄП.

Умови перебування на 2-й групі

Якщо ти відповідаєш всім вищевикладеним умовам, то при реєстрації на 2-й групі ЄП отримаєш такі умови:

  • Ставку ЄП (єдиного податку) – не більше 20% мінімальної заробітної плати (не більше 1300 грн);
  • Ставку ЄВ (єдиного внеску) – 22% мінімальної заробітної плати (1430 грн);
  • Форму ведення обліку доходів – можна здійснювати у довільній формі, в паперовому чи електронному вигляді шляхом щомісячного відображення доходів. Також необхідно здійснювати облік товарних запасів за певних умов;
  • Вимоги до обов’язкового застосування  РРО – необхідно застосовувати;
  • Звітність – обов’язковою для подачі платниками єдиного податку на 2-й групі є Щорічна Декларацію з єдиного податку, яка включає звіт з єдиного внеску.
    * За звичайних умов – подається протягом 60 календарних днів після завершення відповідного року.
    ** В умовах воєнного стану – штрафні санкції за несвоєчасну подачу або неподання Декларації з єдиного податку не застосовуються. У разі неможливості вчасно подати Декларацію – обов’язкова подача протягом 6 місяців після завершення чи скасування воєнного стану.

За наявності найманих працівників або, якщо були виплати чи нарахування фіз. особам-підприємцям, звіт подається впродовж 40 календарних днів за закінченням кварталу. На час війни так само допускається подача звіту протягом 6 місяців після завершення чи скасування воєнного стану. 

  • Сплата податків
    • Єдиний податок
      * За звичайних умов – сплачується не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця або авансовий внесок за весь звітний період.
      ** В умовах воєнного стану – дозволяється не сплачувати з 01.04.2022 р. до призупинення чи скасування воєнного, надзвичайного стану.
    • Єдиний внесок (за себе)
      * За звичайних умов – сплачується до 20 числа місяця, що настає за кварталом.
      ** В умовах воєнного стану – дозволяється не сплачувати з 01.03.2022 р. + 12 календарних місяців після закінчення воєнного стану. Проте, на період несплати єдиного внеску страховий стаж не нараховується.
    • ПДФО, ВЗ, ЄВ (в разі наявності найманих працівників) – сплачується без змін щомісячно при виплаті доходу. Однак, можна прийняти рішення про несплату ЄВ за працівників, мобілізованих до ЗСУ.
      * несплачені суми ЄВ (за мобілізованих працівників) необхідно відобразити у звіті.

Самостійно підібрати необхідну групу єдиного податку може бути складно і доволі часозатратно. Тож, спеціалісти Маніфай з радістю нададуть тобі послугу переходу на ту чи іншу групу або відкриття нової фіз. чи юр. особи.

Related Posts