Спеціальні умови оподаткування резидентів Дія Сіті

Спеціальні умови оподаткування резидентів Дія Сіті

Через поточну ситуацію в країні вкрай важливі зміни для українського IT-бізнесу щодо початку роботи Дія Сіті відійшли на другий план. Хтось вже встиг  попередньо ознайомитися, а хтось чекав офіційного затвердження закону. Нагадуємо нашим читачам, що з 1 січня 2022 року набрав чинності Закон України від 14.12.2021 № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Кого, перш за все, це стосується та що передбачає закон? Розповідаємо у деталях.

Як стати резидентом Дія Сіті

Новоприйнятим законом передбачається запровадження ряду механізмів з метою стимулювання розвитку ІТ-індустрії, зокрема, введення спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті – ІТ-компаній, що будуть включені до спеціального реєстру, ведення якого здійснюватиме Мінцифри.

Потрапити до такого реєстру і стати резидентом Дія Сіті можна добровільно. Однак для цього IT-компанія, яка є платником податку, має відповідати ряду вимог:

  • здійснення одного з видів діяльності: комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та інших програм, надання програмних продуктів у режимі «онлайн», освітня діяльність у галузі ІТ, кібербезпека тощо;
  • виплата щомісячної винагороди спеціалістам у розмірі не менше 1200 євро;
  • наявність гіг-спеціалістів у кількості не менше 9;
  • сума кваліфікованого доходу юридичної особи за перші 3 місяці має бути не менше 90 відсотків.

Необхідну Мінцифрі інформацію для визначення відповідності юридичної особи цим вимогам надаватимуть контролюючі органи. Серед такої інформації наступне:

  • розмір заробітної плати;
  • середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи;
  • сума податкового боргу;
  • включення юридичної особи до реєстру неприбуткових підприємств, установ, організацій.

З моменту запуску Дія Сіті заявки на вступ до спецрежиму подала вже значна кількість компаній.

Спеціальний режим оподаткування

Перехід на застосування спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті здійснюється за заявницьким принципом. Такий режим оподаткування передбачає можливість переходу на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами (аналог податку на виведений капітал), що передбачають ставку податку у розмірі 9% та оподаткування лише низки операцій, зокрема:

  • виплата дивідендів;
  • виплата відсотків на користь нерезидентів-пов’язаних осіб, або нерезидентів, зареєстрованих у державах, що є «низькоподатковими» юрисдикціями;
  • надання фінансової допомоги нерезиденту Дія Сіті-платнику на спеціальному режимі, яка не підлягає поверненню, або пов’язаній фізичній особі або пов’язаній особі-нерезиденту незалежно від наявності умови про повернення, або непов’язаній особі, яка залишається неповерненою протягом 12 календарних місяців;
  • безоплатне надання майна нерезиденту Дія Сіті-платнику на спеціальному режимі;
  • виплата, що здійснюється у зв’язку із вкладенням в об’єкти інвестицій (в тому числі придбанням майна), що перебувають за межами території України;
  • придбання майна, робіт, послуг у неплатника податку-нерезидента, та/або передача майна, робіт, послуг неплатнику податку-нерезиденту (якщо розрахунки чи постачання майна, робіт, послуг за відповідними операціями не здійснено у 360-денний чи інший строк відповідно до законодавства);
  • виплата роялті в сумах перевищення ліміту та в інших окремих випадках.

При цьому окремою базою оподаткування в спеціальному режимі оподаткування резидентів Дія Сіті буде сума невідповідності контрольованої операції принципу «витягнутої руки», яка буде оподатковуватись за ставкою 18%.

Зверніть увагу, що звітним періодом для спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті є календарний рік.

Оподаткування фізичних осіб

Для резидентів Дія Сіті встановлюється також спеціальний режим оподаткування окремих спеціалістів.

Зокрема, оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % застосовується до:

  • заробітної плати,
  • винагороди за гіг-контрактами,
  • авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Зменшена ставка застосовується за умови, що розмір такого доходу за рік не перевищує еквівалент 240 тисяч євро. З суми перевищення платник самостійно має доплатити податок за стандартною ставкою 18 % та подати річну податкову декларацію.

У разі, якщо резидент Дія Сіті втратив статус (за рішенням суду або встановлення невідповідності критеріям) за такий період, він самостійно має перерахувати та сплатити за власний рахунок до бюджету податок за ставкою 18 відсотків.

Звільнення від оподаткування ПДФО

В свою чергу є низка операцій, які звільняються від оподаткування ПДФО відповідно до спеціального режиму оподаткування. Серед них наступні:

  • сплачені внески роботодавцем-резидентом за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення платника податку та/або за договорами добровільного медичного страхування в межах 30 відсотків нарахованої заробітної плати такому працівнику;
  • сплачені внески резидентом Дія Сіті за свій рахунок за договорами недержавного пенсійного забезпечення та/або за договорами добровільного медичного страхування платника податку – гіг-спеціаліста в межах 30 відсотків нарахованої винагороди такому гіг-спеціалісту;
  • дивіденди, які нараховуються емітентом корпоративних прав, який є резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах, за умови, що таким резидентом Дія Сіті – платником податку на особливих умовах не здійснювалася виплата дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами протягом двох календарних років поспіль.

ЄСВ для резидентів Дія СІТІ

Щодо єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування платника-резидента Дія Сіті він встановлюється:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати – у розмірі мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати);
  • на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами – у розмірі мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати).

Водночас, фізичні особи-підприємці, які мають основне місце роботи або уклали гіг-контракт з резидентом Дія Сіті, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем (резидентом Дія Сіті) сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску (22 % від мінімальної заробітної плати).

Отже, запровадження спеціального режиму оподаткування для резидентів Дія Сіті – важливий законодавчий крок на шляху розвитку IT-індустрії в Україні. Ми радимо, своїм клієнтам, які підпадають під встановлені вимоги, не вагатись та подавати заявку на резидентство Дія Сіті.

Якщо ви вже є учасником нововведеного режиму оподаткування або лише збираєтесь доєднатись до нього, та потребуєте кваліфікованої бухгалтерської допомоги, команда Маніфай до ваших послуг.

Related Posts