Ведення власної бухгалтерії фрілансером: поради спеціалістів

Все більше українських фахівців, зокрема айтішників, з початком війни в країні переходять на фріланс. При цьому початківці стикаються одразу з рядом труднощів, більшість з яких стосується бухгалтерського обслуговування власного ФОП.

“Які податкові зобов’язання я маю, як і коли я маю сплатити податки, куди подавати звітність та які кінцеві строки її подачі, які податкові штрафи і за що на мене можуть бути накладені” – це найпопулярніші запитання, з якими стикаються IT-ФОП на своєму шляху.

Маніфай підготував поради щодо ведення власної бухгалтерії для айтішників на фрілансі. Читай статтю та заощаджуй свій час на вивчення особливостей бухгалтерського обліку ФОП. А якщо самостійно розібратися не вдасться, звертайся до нас за консультацією.

Податкове планування

Складання плану виконання податкових зобов’язань – перший крок на шляху до безпроблемної бухгалтерії свого ФОП. Тож радимо взяти за звичку на початку кожного звітного періоду  робити перелік кінцевих строків сплати податків та подачі відповідної звітності.

Однак перед тим, як сідати за планування, детально проаналізуй свою систему оподаткування. Це дасть тобі розуміння, які саме податки, за якими ставками і коли ти маєш сплачувати. Розібратися в цьому тобі допоможуть наші статті про загальну та спрощену системи оподаткування, а також про кожну з груп спрощеної системи, які ми раніше публікували в блозі. Обов’язково ознайомся.

Як ми вже розповідали, на різних групах спрощенці платять різні податки. І навіть на одній і тій самій III групі спрощеної системи можна платити 3% ПДФО + ПДВ, а можна – 5% ПДФО без ПДВ. На цій же групі, до речі, зараз під час воєнного стану можна сплачувати 2% ПДФО, якщо ти не є платником ПДВ. Щоб перейти на меншу ставку податку, необхідно лише подати відповідну заяву.

Окрім розміру податків слід розібратись також зі звітними періодами, адже податковим законодавством України встановлені різні періоди звітності для різних платників єдиного податку. Так, наприклад, якщо ти платник ЄП на I, II або IV групі, твоїм звітним періодом є календарний рік. Однак спрощенці 3-ї групи звітують щоквартально, а на новій доступній ставці 2% – щомісячно.

Після того, як розберешся з усіма дедлайнами, складай їх календар, щоб нічого не проґавити і не наражати свій ФОП на штрафи.

Також радимо час від часу аналізувати законодавчі нововведення у сфері податків. Особливо зараз в період нестабільності законодавство стрімко підлаштовується під сучасні реалії. Яскравим прикладом цього є зниження податкового навантаження для деяких підприємців, а також відстрочка подачі звітності в разі неможливості її вчасної подачі.

Лайфхак – Маніфай постійно відслідковує відповіді зміни, тож можеш просто моніторити наш блог, щоб бути в курсі усіх подій.

Бухгалтерія на аутсорсі

Якщо ти не маєш часу чи бажання розбиратися в бухгалтерських особливостях свого ФОП, тобі допоможе послуга ведення бухгалтерії на аутсорсі. Маючи вагомий досвід в обслуговування IT-підприємців, ми в Маніфай прослідкуємо, щоб всі твої податки були вчасно сплачені, звітність подана, а штрафи оминули тебе стороною. В цей час ти зможеш займатися своєю діяльністю і заробляти ще більше коштів.

До того ж, ти можеш консультуватися з нашими фахівцями щодо будь-яких інших бухгалтерських чи юридичних питань, звертайся.

Related Posts