Загальна система оподаткування: особливості та нововведення

Ми вже розповідали про спрощену систему оподаткування, її переваги та різницю між групами спрощенців. В сьогоднішній статті розглянемо іншу систему оподаткування – загальну.

Які умови перебування на цій системі, чи є обмеження, який податок сплачувати та як подавати звітність? А також, звичайно, не оминемо увагою зміни, які було запроваджено з введенням воєнного стану.

Ми Маніфай відслідковуємо всі актуальні новини у сфері бухгалтерського та юридичного супроводу підприємців, тож читай наш блог, щоб бути в курсі останніх новин.

Вимоги до платників податків на загальній системі

Важливо розуміти, що загальна система оподаткування не має жодних обмежень. Тобто, нею може скористатися будь-який підприємець, і ти маєш обрати саме загальну систему, якщо не відповідаєш вимогам спрощеної.

На загальній системі тебе не обмежено ані щодо загального обсягу річного доходу, ані щодо кількості найманих працівників. Також на загальній системі доступні всі види діяльності, які були передбачені тобою при реєстрації ФОП і обранні КВЕДів.

Умови перебування на загальній системі оподаткування

  • Розмір податків
    • ПДФО від прибутку – 18%;
    • військовий збір – 1,5%;
    • єдиний соціальний внесок – 22% від доходу, але не менше ніж мін. розмір ЄВ;
    • ПДВ – у разі перевищення доходу за останні 12 місяців 1 млн грн чи добровільна реєстрація;
    • акцизний податок, податок на мито тощо (в разі здійснення відповідної діяльності)
  • РРО – застосовується.
  • Ведення обліку – доходи та витрати в цьому випадку обліковуються відповідно до затверджених типових формам в паперовому або електронному вигляді (через E-кабінет). Також передбачено ведення обліку товарних запасів.
  • Звітування – обов’язковими до подачі на цій системі оподаткування є річна Декларація про майновий стан і доходи, яка включає звіт з єдиного внеску, а також щоквартальна звітність (за умови наявності найманих працівників).
    * За звичайних умов – річна Декларація подається протягом 40 календарних днів за завершенням року (до 9 лютого); щоквартальна – протягом 40 календарних днів за завершенням кварталу.
    ** В умовах воєнного стану – передбачено можливість подачі обох Декларацій (річної і квартальної) протягом 6 місяців після завершення чи скасування цього стану, у разі неможливості своєчасного звітування.

Терміни сплати податків

ПДФО, військовий збір

* За звичайних умов – необхідно сплатити авансові платежі до 20 числа місяця, наступного за кварталом (до 20 квітня, липня і жовтні відповідно). За IV квартал аванс не сплачується.

** В умовах воєнного стану – передбачена можливість виконання цього обов’язку протягом 6 місяців після завершення чи скасування воєнного стану, у разі неможливості вчасної оплати.

Єдиний внесок

* За звичайних умов – необхідно сплатити до 20 числа місяця, що настає за кварталом.

** В умовах воєнного стану – дозволяється не сплачувати ЄСВ (за себе) з 01.03.2022 р. + 12 календарних місяців після закінчення воєнного стану. Однак, за період несплати єдиного внеску не здійснюється нарахування страхового стажу.

ПДФО, ВЗ, ЄВ (в разі наявності найманих працівників чи при виплаті та нарахуванні доходів фіз. особам (ФОПам)

* За звичайних умов – сплачується щомісячно при виплаті доходу, в тому числі за мобілізованих до ЗСУ працівників.

** В умовах воєнного стану – передбачена можливість виконання цього обов’язку протягом 6 місяців після завершення чи скасування воєнного стану, у разі неможливості вчасної оплати.

У разі наявності питань щодо обслуговування твого ФОП, Маніфай надасть висококваліфіковану оперативну допомогу. Звертайся за консультацією.

Related Posts